Recept: Výborný cuketový čokoládový koláč bez cukru

recept na výborný cuketový čokoládový koláč

Sezóna cukety je práve v plnom prúde a pokiaľ ju pestujete v záhrade, môže sa vám stať, že jej máte nadbytok a rozmýšľate ako ju využiť.

Prinášame vám náš jednoduchý overený recept na výborný cuketový čokoládový koláč bez cukru. Cesto bude vďaka cukete krásne vláčne a šťavnaté, a napriek tomu, že náš koláč neobsahuje tradičný cukor, bude veľmi dobrý na chuť a sladký.

Budeme mať teda výborný čokoládový koláč, ktorý si môžeme dopriať bez výčitiek, pretože bude obsahovať menej cukru, a zároveň bude obsahovať zdravú cuketu. Samozrejme, kľudne si tento recept môžete pripraviť aj s klasickým bielym alebo hnedým cukrom, my však volíme zdravšiu alternatívu.

Aj keď sú mnohí ľudia zvyknutí používať cuketu len do slaných jedál, cuketa, vďaka svojej vlastnosti absorbovať chuť ostatných ingrediencií, predstavuje skvelú prísadu aj do sladkých jedál ako sú koláče či bábovky.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
  • 2 hrnčeky xylitolu (brezový cukor), alebo 1 hrnček xylitol a 1 hrnček stévie cukru
  • 1/2 hrnčeka kakaa
  • 1 kypriaci prášok
  • štipka soli
  • 2 veľké vajcia
  • 1 biely jogurt
  • 1/4 oleja (podľa výberu, my používame repkový)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu alebo vanilkový cukor
  • 2 hrnčeky cukety (nastrúhaná nahrubo)

Na polevu (voliteľné):
2x 100g kvalitnej horkej aspoň 70% čokolády, napríklad Liebharts

Postup:

Rúru predhrejte na 180 °C. Menší plech s rozmermi 33 x 23 cm potrite maslom a vysypte múkou.
Do misky nasypte všetky suché ingrediencie a dôkladne premiešajte. V druhej miske zmiešajte všetky mokré ingrediencie a cuketu. Cuketa by mala byť nastrúhaná nahrubo, nie je potrebné ju šúpať, stačí ju umyť a nastrúhať na čistú utierku, aby sa zbavila prebytočnej šťavy.

Spojte suché a mokré ingrediencie a miešajte elektrickým miešačom až dokým cesto nebude hladké bez hrudiek. Cesto by malo byť stredne husté, trochu hustejšie ako na bublaninu. Ak bude príliš husté, môžete pridať trochu mlieka.

Cesto vylejeme na plech, zarovnáme a vložíme do predhriatej rúry na 25-30 minút. Po upečení koláč vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Koláč je vynikajúci samotný aj bez polevy, no pokiaľ chcete vytvoriť chutný zákusok, potom odporúčame rozpustiť 200g kvalitnej horkej čokolády so 70% obsahom kakaa vo vodnom kúpeli. Koláč polejte roztopenou čokoládou a nechajte trochu stuhnúť.

Dobrú chuť!

Pozrite si aj naše ostatné zdravé recepty.

Skúsili ste tento recept? Odfoťte si ako sa vám podaril a podeľte sa so svojim výtvorom na našom InstagrameOznačte nás @zdravienadzlato a tie najlepšie recepty budeme zdieľať.

Odporúčame Vám

Jeden názor na “Recept: Výborný cuketový čokoládový koláč bez cukru

  1. Pingback: 6 skvelých spôsobov ako si pripraviť cuketu - zdravienadzlato.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *