Znie to až neuveriteľne, ale je to tak. Aj obyčajná ryža, jedna z našich každodenných, základných potravín, nám môže spôsobiť poriadne problémy. Veľmi vážny prípad otravy jedlom môžeme dostať práve z konzumácie zohriatej ryže. Problém nespôsobuje opätovné zahrievanie, ale skôr spôsob, akým bola ryža uložená po prvom varení.

Neuvarená ryža často obsahuje spóry (bunky schopné rýchlo sa rozmnožovať) nazývané Bacillus cereus – sú to baktérie, ktoré môže spôsobiť otravu jedlom – a tie môžu pri varení ryže prežiť, pretože sú odolné voči extrémnym podmienkam ako sú chlad aj teplo.

Ak sa ryža po varení nechá stáť pri izbovej teplote, spóry môžu rásť na baktérie, ktoré sa nakoniec množia a môžu produkovať toxíny, ktoré spôsobujú zvracanie alebo hnačku.

Čím dlhšie je uvarená ryža ponechaná pri izbovej teplote, tým je väčšia pravdepodobnosť, že baktérie spôsobia, že nebude bezpečná na konzumáciu. To znamená, že ak ju chcete neskôr znova ohrievať a jesť, je potrebné ju rýchlo uskladniť správnym spôsobom.

Ako sa teda dá vyhnúť otrave jedlom? Po prvé, podávajte ryžu, ihneď po dovarení a zvyšky čo najskôr ochlaďte. Odborníci odporúčajú ryžu odložiť do chladničky do jednej hodiny po dovarení, v ideálnom prípade. Ryžu skladujte v chladničke maximálne 1 deň.

Je potrebné poznamenať, že pri opätovnom zohrievaní by ste sa mali uistiť, že je ryža horúca a nikdy ju neskúšajte zohrievať viackrát.

Zdroj: ŠVPS SR

[quick_offer id=149]

Jeden názor na “Vedeli ste že vás uvarená ryža môže aj otráviť?

  1. Lucia napísal:

    Tak toto sa mi nikdy nestalo, a to mám pri tom uvarenú ryžu na sporáku vyloženú niekedy aj cez 3 hodiny. Budem si na to dávať väčší pozor…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.