6 skvelých spôsobov ako si pripraviť cuketu

Sezóna cukety je v plnom prúde a my vám prinášame zopár tipov, ako môžete využiť toto skvelé ovocie vo svojej kuchyni.

Áno, čítate dobre, z botanického hľadiska sa cuketa radí medzi ovocie aj napriek tomu, že sa v kulinárskom svete využíva najmä ako zelenina do slaných jedál. Cuketa je však výbornou prísadou aj do sladkých jedál ako sú koláče a bábovky. Pozrite si náš skvelý recept na výborný cuketový čokoládový koláč bez cukru tu.

Cuketa sa radí medzi zdravé potraviny najmä vďaka tomu, že neobsahuje žiadny tuk a má výborné nutričné hodnoty. Obsahuje veľa vody, vysoký podiel horčíka, železa, karoténu, riboflavínu a folátu. Má priaznivý vplyv na trávenie, pretože obsahuje veľa vlákniny.

Niektorí ľudia si menšie cukety zamieňajú s uhorkou, no narozdiel od uhorky, cuketa sa väčšinou konzumuje tepelne spracovaná. Môže sa variť, grilovať, piecť či vyprážať. Vďaka svojej vlastnosti nasať chuť ostatných ingrediencií je vynikajúcou prísadou do jedál no zároveň je skvelá aj ako samostatné jedlo, napríklad grilovaná alebo vypražená.

Cuketa sa vďaka svojej univerzálnej chuti dá pripraviť na mnoho spôsobov, my sme pre vás pripravili naše najobľúbenejšie. Poďme sa teda pozrieť na 6 skvelých spôsobov ako si môžeme doma pripraviť cuketu.

1. Grilovaná cuketa

Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska. Posolíme, poprípade ochutíme podľa výberu, napríklad pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme a potrieme pretlačeným cesnakom. Necháme chvíľu postáť, kým pustí šťavu.
Kolieska cukety poukladáme na gril a grilujeme kým nezmäknú. Takto pripravená cuketa je skvelá zeleninová príloha ku grilovanému mäsu.

2. Zemiakovo cuketové placky

Skvelý spôsob ako môžeme obmeniť klasický recept na zemiakové placky je pridať do neho najemno postrúhanú cuketu. Dávajte si však pozor, aby cukety nebolo v ceste príliš veľa, poprípade ju pred tým, než ju vložíte do cesta zbavte prebytočnej šťavy aby cesto nebolo príliš vlhké. Inak by placky neboli chrumkavé a s cestom by sa vám horšie pracovalo na panvici.
Vyskúšajte takéto zemiakovo-cuketové placky, sú naozaj veľmi chutné a je to perfektný spôsob ako cuketu zaradiť do jedálnička deťom, ktorým cuketa nechutí.

3. Cuketa vo vajíčku

Ďalší vynikajúci spôsob ako využiť cuketu je vypražiť ju vo vajíčku. Cuketu umyte, osušte a nakrájajte na kolieska. Každé koliesko osoľte, následne ho obaľte v múke a vo vajíčku. Kolieska cukety poukladajte na panvicu s rozpáleným olejom a vyprážajte do zlata.

6 skvelých spôsobov ako si pripraviť cuketu

4. Cuketová polievka

Krásna letná polievka, ktorá je veľmi jednoduchá na prípravu. Na masle, alebo ghí masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte 3 nadrobno nakrájané strúčiky cesnaku, následne pridajte na malé kocky nakrájanú cuketu a chvíľu restujte. Zalejte vývarom a varte cuketu domäkka. Keď je cuketa mäkká, odstavte polievku z ohňa a rozmixujte ju. Pridajte trocha smotany a dochutťe soľou, korením. Takúto cuketovú polievku môžete podávať ako tradičnú krémovú polievku napríklad s krutónmi alebo bylinkovou bagetou.

5. Plnená pečená cuketa

Podobne ako plnený baklažán, aj cuketa sa dá prepoliť pozdĺžne na dve polovice, vydlabať a vyplniť ľubovoľnou plnkou. Následne sa dá na cca 20-30 minút zapiecť do rúry a výsledok je originálny, zdravý a veľmi chutný obed či večera.

6. Cuketa v koláči

Keďže si mnoho ľudí myslí, že cuketa je zelenina, nevedia si ju predstaviť v sladkom jedle, pretože si myslia, že ovplyvní chuť pokrmu. Opak je však pravdou, cuketu v koláči príliš necítiť, pretože nasaje chuť ostatných prísad, avšak dodá koláču šťavnatosť a textúru, vďaka ktorej koláč nie je suchý a tým pádom nepotrebuje plnku alebo polevu. Pozrite si napríklad náš recept na výborný cuketový čokoládový koláč.

Aké sú vaše obľúbené jedlá z cukety? Podeľte sa s nimi na našom InstagrameOznačte nás @zdravienadzlato a tie najlepšie recepty budeme zdieľať.

Pridajte komentár

Zanechajte odpoveď

Inline
Inline