Polievky sú základným stavebným kameňom stravy pre najmenších. Sú bohaté na živiny, vitamíny a minerály a sú ľahko stráviteľné. Ich výber a príprava by mali reflektovať vek a potreby bábätiek. Pri príprave polievok pre bábätká je dôležité používať čerstvé, kvalitné suroviny a vyhnúť sa soli a koreniu. V tomto článku predstavíme zdravé recepty na polievky pre bábätká, kde každý recept je starostlivo odskúšaný a prispôsobený s ohľadom na ich potreby.
Polievky pre bábätká – základné informácie
Polievky sú neodmysliteľnou súčasťou stravy pre dojčatá a malé deti a ich príprava si vyžaduje špeciálny prístup. Oproti polievkam pre staršie deti a dospelých sa polievky pre bábätká pripravujú s dôrazom na široký sortiment, pestrosť a jemné aromatické dotyky zeleniny a bylín. Pre zahustenie pre deti do 8 mesiacov života sa preferujú potraviny bez lepku, ako sú zemiaky, ryža, kukuričný škrob alebo ryžové cestoviny. Po 8. mesiacoch môžeme postupne začať pridávať obilniny, ako sú cestoviny, krúpy, pohánka, ovsené vločky, proso a podobne. Je dôležité si uvedomiť, že do jedného roku života by polievky pre bábätká nemali obsahovať soľ.
Týchto 19 skvelých receptov na polievky pre bábätká vám zabezpečí dostatok inšpirácie na zdravé pokrmy, ktoré pripravíte rýchlo a jednoducho.
Mrkvová polievka s ryžou
- Ingrediencie:
- 120 g mrkvy,
- 1 čajová lyžička ryže,
- 4 dl vody,
- petržlenová vňať,
- 2 kvapky oleja.
- Postup:
- Mrkvu očistíme, umyjeme a pokrájame na drobné kúsky. Varíme do polomäkka.
- Následne pridáme prebratú a umytú ryžu a dovaríme.
- Dochutíme olejom a umytou posekanou vňaťou.
- Nakoniec pri podávaní roztlačíme vidličkou.
- Podávame deťom od 6 mesiacov.
Polievka z kuracieho mäsa so zeleninou
- Ingrediencie:
- 60 g kuracieho mäsa,
- 80 g miešanej zeleniny,
- 4 dl vody,
- petržlenová vňať.
- Postup:
- Kuracie mäso najskôr zbavíme kože, umyjeme a dáme variť do studenej vody. Varíme pomaly do mäkka.
- Následne pridáme umytú posekanú vňať.
- Pred podávaním mäso vyberieme, posekáme na drobné kúsky.
- Nakoniec pri podávaní roztlačíme vidličkou.
- Podávame deťom od 6 mesiacov.
Špenátová polievka so zemiakmi
- Ingrediencie:
- 200 g čerstvého alebo 80 g mrazeného špenátu,
- 60 g zemiakov,
- 10 g rastlinného tuku,
- 4 dl vody.
- Postup:
- Lístky čerstvého špenátu očistíme, zbavíme tvrdých častí, umyjeme pod tečúcou vodou a dáme odokryté variť do studenej vody do polomäkka.
- Potom pridáme očistené, umyté zemiaky pokrájané na drobné kocky a varíme do mäkka.
- Nakoniec dochutíme tukom.
- Podávame roztlačené vidličkou deťom od 6 mesiacov.
Zemiaková polievka s mliekom
- Ingrediencie:
- 100 g zemiakov,
- rasca,
- 3 dl vody,
- 0,5 dl mlieka,
- petržlenová vňať,
- 10 g rastlinného tuku,
- 10 g kukuričného škrobu.
- Postup:
- Zemiaky očistíme, umyjeme, pokrájame na kocky a spolu s rascou dáme variť do studenej vody. Varíme až do mäkka.
- Následne pridáme zátrepku z mlieka a múky, premiešame a necháme variť asi 5 minút.
- Nakoniec pridáme tuk, umytú a posekanú zelenú vňať.
- Roztlacené vidlickou podávame deťom od 6 mesiacov.
Brokolicová polievka s hmotou z kukuričnej múky
- Ingrediencie:
- 100 g brokolice
- 3 dl vody
- 15 g kukuričného škrobu,
- 1 dl mlieka,
- 10 g rastlinného tuku.
- Postup:
- Najskôr z brokolice vyberieme mladé jemné časti, dobre umyjeme pod tečúcou vodou a dáme variť do studenej vody do mäkka.
- Následne z mlieka a kukuričného škrobu vymiešame redšie cesto, ktoré vidličkou prilievame do vriacej vody a varíme asi 5 minút.
- Nakoniec pridáme tuk.
- Podávame roztlačené vidličkou deťom od druhej polovice 6 mesiaca.
Rascová polievka s ryžovou cestovinou
- Ingrediencie:
- 4 dl vody,
- 1 mocca lyžička rasce,
- 10 g ryžovej cestoviny (rezance),
- 0,5 dl mlieka,
- 10 g kukuričného škrobu,
- 10 g rastlinného tuku,
- petržlenová vňať.
- Postup:
- Do vody dáme variť rascu. Uvarenú rascu scedíme, do vývaru pridáme zátrepku z mlieka a škrobu, povaríme, potom pridáme cestoviny a dovaríme.
- Nakoniec dochutíme tukom a umytou posekanou zelenou vňaťou.
- Podávame deťom od druhej polovice 6 mesiaca a deťom, ktoré trpia zvýšenou plynnatosťou.
Polievka z teľacieho mäsa s hráškom a s mrkvou
- Ingrediencie:
- 80 g teľacieho masa,
- 4 dl vody,
- 60 g hrášku (sterilizovaného bez nálevu),
- 20 g zemiakov,
- petržlenová vňať,
- mrkva.
- Postup:
- Mäso odblaníme, umyjeme, a dáme variť do studenej vody do polomäkka. Varíme pomaly.
- Potom pridáme očistenú, umytú zeleninu a zemiaky, umytú časť petržlenovej vňate a dovaríme do mäkka.
- Následne mäso vyberieme, najemno posekáme, zeleninu roztlačíme vidličkou, vložíme späť do vývaru a dochutíme druhou časťou umytej posekanej petržlenovej vňate.
- Podávame deťom od 6 mesiacov.
Kuracia polievka so zeleninou
- Ingrediencie:
- 100 g miešanej zeleniny (mrkva, petržlen, kaleráb, pór),
- 80 g kuracieho mäsa,
- 4 dl vody,
- petržlenová vňať.
- Postup:
- Mäso najskôr zbavíme kože, umyjeme, a dáme variť do studenej vody do polomäkka. Varíme pomaly.
- Potom pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu a dovaríme.
- Nakoniec po uvarení mäso najemno posekáme, zeleninu roztlačíme vidličkou, vložíme do vývaru a dochutíme posekanou vňaťou.
- Podávame deťom od 6 mesiacov.
Rascová polievka so zemiakmi
- Ingrediencie:
- ½ mocca lyžicky rasce,
- 10 g rastlinného tuku,
- 80 g zemiakov,
- 4 dl vody,
- 20 g špenátu,
- petržlenová vňať.
- Postup:
- Rascu nasucho opražíme, pridáme mrazený špenát a očistené umyté zemiaky pokrájané na kocky. Všetko premiešame, zalejeme horúcou vodou a následne varíme do zmäknutia.
- Nakoniec dochutíme posekanou vňaťou.
- Pred podávaním roztlačíme.
- Podávame deťom od 6 mesiacov.
Šalátová polievka s kôprom
- Ingrediencie:
- 6 ks mladých šalátových lístkov,
- 3 dl vody,
- rasca,
- 1 dl mlieka,
- 20 g zemiakov,
- 10 g kukuričného škrobu,
- posekaný kôpor.
- Postup:
- Lístky zo šalátu dobre umyjeme, pokrájame na štvorčeky, a dáme variť do horúcej vody spolu s očistenými, umytými, a pokrájanými zemiakmi i rascou.
- Uvarenú polievku zahustíme zátrepkou z mlieka a škrobu, premiešame, povaríme asi 5 minút.
- Nakoniec dochutíme tukom a umytým, nadrobno posekaným kôprom.
- Pred podávaním roztlačíme.
- Podávame deťom od 6 mesiacov.
Paradajková polievka s ryžou
- Ingrediencie:
- 200 g paradajok,
- 4 dl vody,
- 20 g ryže,
- 10 g rastlinného tuku.
- Postup:
- Paradajky umyjeme, pokrájame na štvrtky, a uvaríme do mäkka.
- Potom ich prepasírujeme, pridáme vodu, v ktorej sa varili, a spolu s prebratou, umytou ryžou dáme varit do mäkka.
- Nakoniec dochutíme tukom.
- Podávame deťom od 7 mesiaca.
Paradajková polievka so syrom
- Ingrediencie:
- 150 g paradajok,
- 10 g tuku,
- 10 g sójovej múky,
- 4 dl vody,
- 2 polievkové lyžice vody,
- 10 g strúhaného syra.
- Postup:
- Paradajky umyjeme, pokrájame na štvrťky a dáme variť do mäkka.
- Potom ich prepasírujeme, pridáme vodu, v ktorej sa varili, zahustíme zátrepkou zo sójovej múky s trochou vody, varíme asi 5 minút.
- Nakoniec dochutíme tukom.
- Na tanier dáme postrúhaný syr a zalejeme polievkou.
- Podávame deťom od 10 mesiaca.
Karfiolová polievka s krúpkami
- Ingrediencie:
- 80 g karfiolu,
- 20 g kalerábu,
- 3 dl vody,
- 1 dl mlieka,
- 10 g rastlinného tuku,
- 15 g krúpov,
- bazalka,
- 10 g kukuričnej múky.
- Postup:
- Karfiol dobre očistíme, umyjeme, a spolu s očisteným umytým a pokrájaným kalerábom dáme variť do studenej vody do polomäkka. Uvarenú zeleninu potom roztlačíme vydličkou.
- Do polievky pridáme prebraté umyté krúpy a dovaríme do mäkka.
- Nakoniec pridáme zátrepku z mlieka a kukuričnej múky, tuk, a varíme asi 5 minút.
- Dochutíme umytou posekanou bazalkou.
- Podávame deťom od konca 8 mesiaca.
Karfiolová polievka
- Ingrediencie:
- 80 g karfiolu,
- 20 g zemiakov,
- 3 dl vody,
- 1 dl mlieka,
- 10 g sójovej múky,
- 10 g rastlinného tuku,
- kôpor.
- Postup:
- Karfiol očistíme, dobre umyjeme a spolu s očistenými umytými a pokrájanými zemiakmi dáme variť do studenej vody do mäkka.
- Pridáme zátrepku z mlieka a sójovej múky, premiešame, a varíme asi 5 minút.
- Nakoniec pridáme tuk a umytý a posekaný kôpor.
- Podávame deťom od 7 mesiaca.
Brokolicovo-karfiolová polievka
- Ingrediencie:
- 80 g brokolice,
- 20 g karfiolu,
- 10 g póru,
- 3 dl vody,
- 1 dl mlieka,
- 10 g tuku,
- 10 g kukuričného škrobu,
- petržlenová vňať.
- Postup:
- Najskôr brokolicu a karfiol zbavíme tvrdých častí, dobre umyjeme, rozoberieme na drobné rúžice, a varíme spolu s očisteným pórom do mäkka.
- Potom zahustíme zátrepkou z mlieka a škrobu, premiešame, varíme ešte asi 5 minút, a nakoniec dochutíme tukom a umytou petržlenovou vňaťou.
- Podávame roztlačené vidličkou deťom od 8 mesiacov.
Polievka z jahňacieho mäsa so zeleninou
- Ingrediencie:
- 800 g jahňacieho masa,
- 4 dl vody,
- 100 g miešanej zeleniny (karfiol, mrkva, petržlen),
- petržlenová vňať,
- 10 g cestoviny.
- Postup:
- Jahňacie mäso odblaníme, umyjeme, a dáme variť do studenej vody do polomäkka. Potom pridáme očistenú, umytú, a na kocky pokrájanú zeleninu, a dovaríme. Mäkké mäso vyberieme, nadrobno posekáme, vložíme do polievky, ktorú nakoniec dochutíme umytou posekanou zelenou vňaťou.
- Podávame s rezancami, ktoré osobitne uvaríme vo vode a scedené dáme na tanier.
- Podávame deťom od 10 mesiacov.
Polievka z morky
- Ingrediencie:
- 80 g morčacieho masa,
- 4 dl vody,
- 100 g miešanej zeleniny (hrášok, mrkva, kaleráb, petržlen),
- petržlenová vňať,
- bazalka.
- Postup:
- Mäso umyjeme, a dáme variť do studenej vody do polomäkka spolu s čerstvou bazalkou. Potom pridáme očistenú, umytú, a na kocky pokrájanú zeleninu, a dovaríme do mäkka. Mäkké mäso vyberieme, pokrájame na drobné kúsky, vložíme do polievky, dochutíme umytou posekanou zelenou vňaťou, a roztlačené podávame.
- Do polievky môžeme tiež zavariť halušky zo sójovej múky alebo inú cestovinu zo sójovej múky.
- Podávame deťom od 6 mesiacov.
Zeleninová polievka s prosom
- Ingrediencie:
- 100 g miešanej zeleniny (mrkva, zeler, karfiol, hrášok),
- 4 dl vody,
- majoránka,
- 10 g rastlinného tuku,
- 10 g kukuričný škrob,
- 3 polievkové lyžice vody,
- petržlenová vňať.
- Postup:
- Zeleninu (mrkvu, zeler, karfiol, hrášok) očistíme, postrúhame, nasucho opražíme, zalejeme vriacou vodou, pridáme majoránku, tuk, a varíme do mäkka.
- Potom polievku zahustíme zátrepkou z vody a škrobu a dovaríme.
- Nakoniec dochutíme umytou posekanou vňaťou.
- Podávame deťom od 7 mesiacov.
Kalerábová polievka
- Ingrediencie:
- 100 g kalerábu (na jar a v lete môžeme použiť 2 az 3 mladé kalerábové listy),
- 10 g zemiakov,
- 4 dl vody,
- 10 g sójovej múky,
- 3 polievkové lyžice vody na zátrepku,
- 10 g rastlinného tuku,
- majoránka,
- petržlenová vňať.
- Postup:
- Kaleráb olúpeme, umyjeme, pokrájame a spolu s umytými kalerábovými listkami a očistenými umytými zemiakmi uvaríme do mäkka.
- Potom polievku dochutíme sójovou múkou a vriacou vodou, majoránkou, a tukom, premiešame, a zovrieme.
- Nakoniec pridáme umytú posekanú vňať.
- Podávame deťom od 6 mesiacov.
Pačili sa vám naše recepty na polievky pre bábätká? Pozrite si aj naše ďalšie recepty pre bábätká a malé deti:
Príkrmy od 4 mesiaca: Ako začať s príkrmami a skvelé recepty k tomu
Najlepšie recepty pre bábätká od 5 mesiacov
Zdravá omáčka na cestoviny pre deti, ktorú si zamiluje celá rodina
Nenechajte si ujsť nové zdravé recepty pre ccelú rodinu. Sledujte nás na Facebooku.
Foto: Freepik