Ak chcete dopriať svojej rodine skutočne zdravú a zároveň veľmi chutnú večeru alebo obed, tento recept zaručene zaradíte do svojho jedálnička. Táto lahodná krémová omáčka na cestoviny obsahuje len zdravú zeleninu, no je plná chuti a to všetko úplne bez výčitiek. Aj preto je vhodná pre bábätká i deti, ale rovnako dobre si na nej pochutia i dospelí.
Najúžasnejšie na tomto recepte je fakt, že si môžete prispôsobovať alebo obmieňať ingrediencie podľa toho, čo vám chutí, alebo čo máte práve doma. Základnou ingredienciou tejto omáčky je prekvapivo kel. Ak doma nemáte kel, môžete ho nahradiť napríklad kombináciou karfiolu s brokolicou. Polovica hlavy brokolice a polovica hlavy karfiolu dodá krásne jemnú krémovú chuť a nádhernú svetlozelenú farbu.
Je to veľmi rýchly a jednoduchý recept na prípravu, takže máte jedlo hotové do pol hodiny na stole. Pri príprave omáčky nezašpiníte veľa riadov. Všetko čo potrebujete je len krájacia doska, nožík, hlboká panvica a mixér. Táto omáčka na cestoviny pre deti i dospelých je tiež vhodná aj pre vegánov. Stačí ak z receptu vynecháte živošíšne ingrediencie.

Recept: omáčka na cestoviny pre deti a celú rodinu
Ingrediencie:
- kelové listy (asi polovica z celej veľkej hlavy, alebo podľa potreby),
- jedna stredne veľká cibuľa,
- 3-4 strúčiky cesnaku, podľa chuti,
- 2-3 kusy anchovičiek v oleji (môžete kľudne vynechať, ale budete prekvapení, akú úžasnú chuť jedlu dodajú),
- soľ a korenie na dochutenie,
- olivový olej,
- hrsť nesolených arašidov (môžete vynechať),
- 1 veľký hrnček vody v ktorej sa varili cestoviny.
Postup:
Do hrnca dáme variť osolenú vodu na cestoviny. Do vriacej vody nasypeme cestoviny podľa nášho výberu. My máme k tomuto receptu najradšej klasické špagety alebo pre zdravšiu verziu celozrnné špagety. Omáčka sa skvele hodí aj k špaldovým cestovinám, napríklad farfalle či penne.
Keď sú cestoviny hotové, dôležité je pred zliatím odobrať si minimálne 3 deci vody z hrnca, kde sa cestoviny varili.
Kelové listy odtrhneme z hlavy a umyjeme. Následne z nich povyrezávame tvrdú stonku v strede. Listy nakrájame na menšie kusy. Cibuľu nakrájame na malé kocky a ošúpaný cesnak tiež nadrobno nakrájame. Na hlbokej panvici si rozohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľku. Pridáme cesnak a trochu ho opražíme. Následne pridáme posekané kelové listy a zalejeme to celé hrnčekom vody, v ktorej sa varili cestoviny.
Otvoríme si ančovičky v oleji a vyberieme len 2-3 kúsky, ktoré pridáme na panvicu. Okoreníme, dosolíme a celé to asi 2 minúty podusíme na miernom ohni, dokým kelové listy nezmäknú. Následne všetko z panvice prelejeme do mixéra a rozmixujeme do hladkej kaše.
Pre milovníkov výraznej cesnakovej chuti odporúčam pred rozmixovaním prihodiť do zmesi ešte jeden strúčik cesnaku. Ak chcete zmesi dodať väčšiu sýtosť a skutočne originálnu a lahodnú chuť, môžete do mixéra hodiť za hrsť nesolených arašidov. Toto jedlo si však vychutnáte aj bez orieškov.
Po rozmixovaní omáčku vylejte na cestoviny a premiešajte. Naložte na tanier a podávajte posypané nastrúhaným parmezánom. Užite si pohľad na deti, ktoré nechajú prázdny tanier a pooblizujú si prsty napriek tomu, že v jedle bolo niečo prudko zdravé a zelené. Dobrú chuť!
Pozrite si aj naše ostatné zdravé recepty.
Vyskúšali ste tento recept? Odfoťte si ako sa vám podaril a podeľte sa so svojim výtvorom na našom Instagrame. Označte nás @zdravienadzlato a tie najlepšie fotky budeme zdieľať.