Keď si spomeniem na moje Vianoce z detstva, vybaví sa mi ako s babkou pečieme medvedie labky. Bola to pre mňa najväčšia sviatočná pochúťka, ktorej som nevedela odolať. Omamná vôňa škorice a orechov rozvoniavala celú kuchyňu a navodzovala tú pravú sviatočnú atmosféru. Krásne labky obalené v práškovom cukre boli skutočne neodolateľné už na pohľad. Tieto koláčiky u nás nikdy nevydržali do Vianoc, stihla som ich totiž všetky vyjesť do pár dní.
V dospelosti som však medvedie labky zo svojho sviatočného zoznamu vynechala. Ako človek, ktorý sa aktívne venuje zdravému životnému štýlu som nemohla dopustiť, aby som na Vianoce prepadla tomuto sladkému pokušeniu.
Predsa len kombinácia bielej múky, masla a tony práškového cukru je, nazvime to pravými slovami, totálny zabiják. Keď je navyše niekto ako ja, že je schopný naraz skonzumovať aj celý plech keď mu niečo chutí, vedela som, že o pečení medvedích labiek nemôžem ani len uvažovať.
Tradičná chuť Vianoc v zdravšom šate
Láska k tradičným chutiam Vianoc a chuť experimentovať i vyrábať zdravšie verzie klasických jedál ma napokon doviedla aj k medvedím labkám. Vytvorila som recept na medvedie labky bez cukru a bielej múky. Aj napriek tomu, že sme vynechali tieto dve ingrediencie je výsledný efekt skutočne pôsobivý. Chutili dokonca aj mojej svokre, ktorá ani nespoznala, že tam nie je klasický cukor.
Moje medvedie labky bez cukru chutia na nerozoznanie od tradičného vianočného pečiva s tým rozdielom, že táto verzia receptu je zdravšia a ľahšia pre telo. Môžete si tak zamaškrtiť na tejto pochúťke bez výčitiek.
Do receptu som použila môj obľúbený xylitol – brezový cukor. Je to sladidlo, ktoré používam namiesto cukru takmer do akéhokoľvek pečenia a to hneď z niekoľkých dôvodov:
- Má nízky glykemický index, takže zasýti na dlhšiu dobu a nespôsobuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi narozdiel od rafinovaného cukru.
- Obsahuje až o 40% menej kalórií než klasický rafinovaný cukor.
- Nekazí zuby. Pre svoje benefity na zubnú sklovinu sa dokonca používa do zubných pást.
- Má krásnu príjemnú sladkú chuť veľmi podobnú rafinovanému cukru. Do receptov ho teda stačí dávať presne toľko, koľko by sme použili klasického cukru.
Xylitol sa väčšinou predáva v kryštalickej forme, no do tohto receptu ho odporúčam rozmixovať na práškovú formu. Stačí keď požadované množstvo nasypete do stolného mixéra a rozmixujete na hladký prášok. Ten následne pridáte do cesta aj s ním poprášite hotové upečené medvedie labky.
Ďalšou zmenou je použitie špaldovej múky namiesto klasickej pšeničnej. Špaldová múka obsahuje viac vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálov, ako je horčík či železo. Zároveň má jemnú orieškovú chuť, ktorá výborne dopĺňa ostatné ingrediencie.
Poďme sa teda pozrieť na môj recept a spôsob prípravy.

Recept na zdravšie medvedie labky bez cukru
Ingrediencie
- 200 g hladkej špaldovej múky,
- 150 g mletých vlašských orechov,
- 120 g masla alebo ghee
- 80 g práškového xylitolu (kryštálový xylitol môžete jednoducho rozmixovať v stolovom mixéri),
- 1 ČL mletej škorice,
- 1/2 ČL mletého klinčeka (môžete kľudne vynechať),
- 1/4 ČL muškátového orieška (dodáva krásnu vôňu),
- 1/4 ČL citrónovej kôry, (voliteľné)
- 1/2 ČL prášku do pečiva (bez fosfátov),
- 1 vajce,
- Na posypanie: práškový xylitol (voliteľné).
Postup prípravy
- Príprava cesta:
- V mise zmiešajte preosiatu špaldovú múku, mleté orechy, xylitol, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a prášok do pečiva.
- Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a prstami zapracujte do múčnej zmesi, až kým nezískate drobivú konzistenciu.
- Nakoniec pridajte vajce a vypracujte hladké cesto. Ak je príliš mäkké, nechajte ho 30 minút odpočívať v chladničke.
- Formovanie labiek:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Do každej formičky vtlačte malé množstvo cesta tak, aby bola forma plná, no nie preplnená. Formičky nie je nutné vymasťovať.
- Pečenie:
- Pečte 10 – 12 minút, alebo kým nezačnú voňať a jemne hnednúť pri okrajoch.
- Po upečení nechajte labky vychladnúť vo formičkách, aby sa pri vyberaní nelámali.
- Príborovým nožíkom jemne poklepkajte formičky aby z nich vypadli medvedie labky.
- Dokončenie:
- Ak chcete, posypte vychladnuté labky jemne práškovým xylitolom pre autentický vzhľad a ešte lepšiu chuť.
Tipy:
- Na výraznejšiu chuť môžete pridať pár kvapiek vanilkovej esencie.
- Ak máte alergiu na orechy, môžete ich nahradiť rovnakým množstvom mletého maku alebo kokosovej múky (znížte množstvo múky, aby cesto nebolo suché).
- Keď chcete aby mali labky tmavohnedú farbu, pridajte do cesta 1-2 polievkové lyžice kakaa.
Porovnanie kalorických hodnôt
Parameter | Tradičné medvedie labky | Zdravšie medvedie labky |
---|---|---|
Kalórie (1 ks) | 90 kcal | 65 kcal |
Sacharidy | 10 g | 7 g |
Tuky | 5 g | 4 g |
Bielkoviny | 1 g | 2 g |
Vláknina | 0,5 g | 1 g |
Prečo skúsiť recept na medvedie labky bez cukru?
Zdravšia verzia medvedích labiek ponúka tradičnú chuť v modernej podobe. Vaša rodina si ich zamiluje a vy si ich môžete vychutnať bez výčitiek. Navyše, recept je jednoduchý a časovo nenáročný, čo oceníte počas vianočného zhonu.
Ak vyskúšate tento recept, podeľte sa s nami o vaše dojmy. Prajem vám sladké a zdravé Vianoce!
Odporúčame Vám
Zaujímajú vás ďalšie vianočné recepty v zdravšom prevedení? Potom si pozrite naše recepty na zdravé medovníčky alebo linecké koláčiky.