Recept: Úžasná hrnčeková bublanina bez cukru a bez výčitiek

recept bublanina, hrnčeková bublanina bez cukru, recept na zdravú bublaninu, lahodná ovocná bublanina bez cukru, zdravý recept na ovocnú bublaninu bez cukru

Keď si chcete doma napiecť rýchly a jednoduchý koláč, čo vás napadne ako prvé? Myslím, že takmer každého napadne bublanina. Bublanina je totiž veľmi jednoduchá na prípravu, obzvlášť keď suroviny meriame hrnčekom a nepotrebujeme k tomu žiadnu váhu. Jednoduchosť prípravy tohto dezertu z neho robí skvelú príležitosť, ako zakomponovať do pečenia aj deti. Rýchlu a nenáročnú prípravu bublaniny totiž zvládne skutočne každý, aj najmenej skúsený žačiatočník v pečení.

Overený recept na hrnčekovú bublaninu

Ak hľadáte skvelý recept na hrnčekovú bublaninu, ste na správnej adrese. Ako totálny závislák na sladkom totiž u nás bublaninu pečiem na pravidelnej báze a to hneď z viacerých dôvodov. Tento recept som si prispôsobila a vyšperkovala tak, aby bol výsledok skutočne lahodný. Bublanina sa mi podarí na 100% zakaždým, keď ju napečiem. Je krásne nadýchaná a vždy zožne veľký úspech u všetkých členov rodiny.

Hrnčeková bublanina bez cukru

Vďaka tomu, vždy keď ma prepadne chuť na sladké, pripravím rýchlo tento recept a môžem si vydýchnuť, že som nesiahla po nezdravej sladkosti z obchodu. Moja bublanina totiž neobsahuje tradičný rafinovaný cukor ale brezový cukor, alebo xylitol.

O brezovom cukre som už písala v mojich predchádzajúcich článkoch, je to jeden z mojich najobľúbenejších náhrad cukru na trhu. Narozdiel od iných sladidiel totiž chutí výborne a neovplyvňuje celkovú chuť jedla. Má nízky glykemický index, takže po jeho konzumácii sa cítime dlhšie nasýtení. Navyše obsahuje až o 40% menej kalórií ako tradičný cukor. Do receptov ho pridávame v pomere 1:1 k rafinovanému cukru.

Ak teda hľadáte spôsob, ako si doma pripraviť zdravší koláč, ktorý bude zapadať do vášho zdravého životného štýlu, určite vyskúšajte tento recept. Ak však nepotrebujete obmedzovať príjem cukru, alebo práve nemáte po ruke xylitol, nezúfajte. Bublaninu si môžete kľudne pripraviť s hnedým, rafinovaným cukrom alebo akýmkoľvek iným sladidlom podľa vášho výberu.

Čo sa týka ovocia, to samozrejme nechám na vás. U nás najviac fičí rebarborová bublanina, pretože kyslá rebarbora krásne dopĺňa sladkastú chuť koláča. V letnej sezóne si radi pochutnáme aj na jahodovej bublanine a neskôr i na ríbezlovej verzii.

Recept: Hrnčeková bublanina bez cukru

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky hladkej múky (ja používam celozrnnú hladkú múku, alebo špaldovú hladkú múku,
  • 1 hrnček xylitolu (alebo sladidla podľa vášho výberu),
  • 1 hrnček nízkotučného mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko),
  • 1/2 hrnčeka repkového oleja,
  • 3 vajcia,
  • prírodná vanilková aróma,
  • 1 balenie kypriaceho prášku,
  • ovocie podľa výberu.

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Hlbší plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Ovocie umyjeme a necháme odkvapkať. Ak je ovocie veľké, napríklad jahody, môžeme ho prekrojiť na polovice.
  3. Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtka od bielok. Do žltok následne pridáme mlieko, olej, xylitol a premiešame.
  4. Pridáme preosiatu múku, kypriaci prášok aj vanilkovú arómu a poriadne premiešame, ideálne elektrickým šľahačom aby v ceste neostali žiadne hrudky.
  5. Bielka vyšľaháme do hustej peny a postupne ručne vmiešavame do cesta.
  6. Cesto vylejeme na plech a navrch poukladáme ovocie, ktoré rovnomerne rozmiestnime po celej ploche.
  7. Dáme do rúry piecť približne na 35 minút.
  8. Špachtlou vyskúšame, či je bublanina poriadne prepečená vo vnútri až potom ju vytiahneme z rúry.

Extra tip: Ak chcete pozdvihnúť celkový vizuál tohto koláča, skúste si ho pripraviť v okrúhlej forme.

Verím, že po prečítaní tohto receptu ste aj vy dostali chuť napiecť si túto bublaninu. Dúfam teda, že sa vám podarí tak ako mne a že bude mať u vás doma minimálne taký úspech ako u nás. Prajem vám dobrú chuť.

Apropo, keď už sme pri zdravom pečení, pozrite si aj naše ďalšie chutné recepty bez výčitiek.


Sledujte nás na našom Facebooku alebo Instagrame aby vám neunikli žiadne zdravé recepty a novinky v oblasti zdravia.

Foto kredit: KamranAydinov/Freepik

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *