Výborné recepty z kelu, ktoré máte na stole do 20 minút

recepty z kelu, zdrave recepty z kelu, ako pripravit kel, veganske recepty s kelom

Hľadáte chutné a jednoduché recepty z kelu? Poďte sa s nami pozrieť, ako si môžete túto superpotravinu pripraviť jednoducho doma. Ponúkame vám netradičné, no zároveň prekvapivo chutné recepty, ktoré doplnia váš zdravý jedálniček o skutočne lahodné a výživné jedlo.

Benefity konzumácie kelu kučeravého

Kelu kučeravý, známy aj ako kel, patrí medzi superpotraviny, ktoré môžu prispieť k zdraviu a celkovému blahu. Táto listová zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na vaše zdravie. Niektoré z hlavných benefitov konzumácie kelu kučeravého zahŕňajú:

  1. Bohatý zdroj vitamínu C: Kel je výborným zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje imunitný systém, pomáha v boji proti ochoreniam a podporuje zdravú pokožku.
  2. Vysoký obsah vlákniny: Kel je bohatý na vlákninu, ktorá podporuje správnu funkciu tráviaceho systému. Pomáha tak udržiavať zdravú hmotnosť.
  3. Nízky obsah kalórií: Kel je nízkokalorickou potravinou, čo ho robí ideálnym pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo udržiavať svoju hmotnosť.
  4. Obsahuje minerály: Kel obsahuje minerály ako železo, vápnik a draslík, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a svalov.
  5. Antioxidanty: Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom takže môžu pomôcť znížiť riziko rôznych ochorení.

Teraz sa pozrime na niekoľko jednoduchých a zdravých receptov, v ktorých môžete využiť kel kučeravý.

Recepty z kelu

1. Kelový šalát s citrusovým dresingom

Ingrediencie:

  • 1 väčšia hlava kelu kučeravého, nasekaná na tenké prúžky,
  • 1 pomaranč, nakrájaný na plátky,
  • 1 grapefruit, nakrájaný na plátky,
  • ¼ šálky vlašských orechov,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy,
  • soľ a korenie podľa chuti.

Postup:

  1. V miske zmiešajte nasekaný kel s plátkami pomaranča a grapefruitu.
  2. V inej miske pripravte dresing tým, že zmiešate olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  3. Polejte šalát dresingom a premiešajte dobre.
  4. Na záver pridajte orechy pre doplnenie chuti a textúry.

2. Kelové chipsy

Ingrediencie:

  • listy kelu kučeravého,
  • olivový olej,
  • soľ a korenie podľa chuti.

Postup:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Kelové listy opláchnite a osušte.
  3. Listy potrite tenkou vrstvou olivového oleja a posypte soľou a korením.
  4. Listy poukladajte na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte ich asi 10 – 15 minút, alebo kým nebudú krásne krehké.

3. Kelový smoothie

Ingrediencie:

  • 1 hŕstka kelu kučeravého,
  • 1 banán,
  • ½ šálky čerstvého ananásu,
  • 1 šálka mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko),
  • 1 lyžička medu (voliteľné),
  • ľad.

Postup:

  1. Všetky ingrediencie dajte do mixéra a rozmixujte do hladkej konzistencie.
  2. Podľa chuti môžete pridať med pre sladšiu chuť.
  3. Servírujte v pohári s ľadom.

4. Cestoviny s kelovo-orechovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 250 g cestovín podľa vašej voľby (napríklad špagety alebo penne),
  • 1 väčšia hlava kelu kučeravého, listy oddelíme, opláchneme a odrežeme od tvrdých stoniek, nasekáme na menšie kúsky,
  • 1 cibuľa, nasekaná nadrobno,
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno,
  • 1/2 šálky kešu orechov alebo arašídov,
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja,
  • soľ a korenie podľa chuti,
  • čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobenie,
  • nastrúhaný parmezán na posypanie (môžete vynechať).

Postup:

  1. V panvici zohrejte olivový olej na strednej teplote.
  2. Pridajte nasekanú cibuľu a smažte ju asi 3-4 minúty, kým nezačne byť sklovitá.
  3. Pridajte cesnak a krátko osmažte.
  4. Pridajte nasekaný kel, zalejte vodou z cestovín, osoľte, okoreňte a prikryjte pokličkou. Kel poduste krátko, asi 1-2 minúty len tak, aby sa kelové listy trochu sparili.
  5. Odstráňte panvicu z tepla a všetko prelejte do veľkého stolového mixéra.
  6. Do mixéra pridajte kešu orechy.
  7. Mixujte, kým nezískate sýtozelenú hladkú a krémovú omáčku. Ak je omáčka príliš hustá, môžete pridať trochu vody alebo olivového oleja.
  8. Vložte uvarené cestoviny do veľkej misy a zalejte ich kelovou omáčkou.
  9. Dôkladne premiešajte, aby sa omáčka rovnomerne rozložila na cestovinách.
  10. Podávajte okamžite a ozdobte čerstvou bazalkou alebo petržlenom a posypte nastrúhaným parmezánom.

Toto jedlo je nielen zdravé a výživné, ale aj plné lahodných chutí. Kelová omáčka s orechmi pridá jedinečnú textúru a bohatú chuť vášmu jedlu. Bon appétit!

Ak ste doteraz váhali so zaradením kelu do svojho jedálnička, veríme, že po vyskúšaní týchto receptov si ho zamilujete. Dá sa totiž pripraviť na množstvo skutočne chutných a veľmi zdravých spôsobov. Kel kučeravý je skutočne výnimočnou potravinou, ktorá by mala byť súčasťou vášho jedálnička, najmä ak sa snažíte udržiavať zdravú hmotnosť a životný štýl.

Zaujímajú vás ďalšie recepty z kelu? Možno si obľúbite aj túto zdravú zelenú omáčku na cestoviny.

Tu nájdete všetky naše zdravé recepty.


Odporúčame Vám

Ariete 583/03 - Stolný mixér

75,90
69,90
Tpd.sk
as of 14. marca 2024 9:28

Ideálny pre prípravu smoothies a omáčok, ale tiež pre prípravu lahodných kokteilov vďaka funkcií drviča ľadu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *