Šokujúca pravda o lepku v pšenici. Je pre nás naozaj zlý?

Bezlepková diéta je pravdepodobne najväčším zdravotným trendom za posledných desať rokov, existuje však zmätok v tom, či je lepok problematický pre všetkých, alebo len pre ľudí s určitými zdravotnými problémami.

Je zrejmé, že niektorí ľudia sa lepku musia vyhnúť zo zdravotných dôvodov, ako napríklad u pacientov s celiakiou alebo gluténovou intoleranciou.

Mnohí výživoví poradcovia alebo nekvalifikovaní ľudia pohybujúci sa v oblasti zdravia tvrdia, že bezlepkovú diétu by mal dodržiavať každý – bez ohľadu na to, či majú intoleranciu alebo nie.

To viedlo milióny ľudí k tomu, aby sa vzdali lepku v nádeji, že schudnú, zlepší sa im nálada, či dokonca zdravie.

Pozreli sme sa na to, či sú tieto metódy podporované vedou a či je tento súčasný celospoločenský trend naozaj prospešný.

Je pre nás lepok naozaj zlý?

Čo je to lepok?

Aj keď sa často považuje za jedinú zlúčeninu, glutén je kolektívny pojem, ktorý sa vzťahuje na mnoho rôznych typov proteínov (prolamíny) nachádzajúcich sa v pšenici, jačmeni, raži a tritikale (kríženec medzi pšenicou a ražou).

Existujú rôzne prolamíny, ale všetky sú príbuzné a majú podobné štruktúry a vlastnosti. Medzi hlavné prolamíny v pšenici patrí gliadín a glutenín, zatiaľ čo primárnym v jačmeni je hordeín.

Gluténové bielkoviny – napríklad glutenín a gliadín – sú vysoko elastické, a preto sú zrná obsahujúce glutén vhodné na výrobu chleba a iného pečiva.

Pri výrobe pečeného tovaru sa v skutočnosti často pridáva lepok navyše vo forme práškového produktu nazývaného pšeničný vitálny lepok, aby sa zvýšila pevnosť, nadýchanosť a trvanlivosť hotového výrobku.

Zrná a potraviny obsahujúce lepok tvoria veľkú časť modernej stravy, s odhadovaným príjmom v strave západných krajín okolo 5–20 gramov za deň.

Gluténové proteíny sú vysoko odolné voči proteázovým enzýmom, ktoré štiepia proteíny vo vašom tráviacom trakte.

Neúplné trávenie proteínov umožňuje, aby peptidy – veľké reťazce aminokyselín, ktoré sú stavebnými blokmi proteínov – prešli cez stenu tenkého čreva do zvyšku tela.

To môže spustiť imunitné reakcie, ktoré boli indikované pri mnohých stavoch súvisiacich s gluténom, ako je napríklad celiakia.

Intolerancia na lepok

Pojem neznášanlivosť na lepok sa vzťahuje na tri typy ochorení.

Aj keď nasledujúce ochorenia majú určité podobnosti, veľmi sa líšia pokiaľ ide o pôvod, vývoj a závažnosť.

Celiakia

Celiakia je zápalové autoimunitné ochorenie spôsobené genetickými aj environmentálnymi faktormi. Ovplyvňuje okolo 1% svetovej populácie.

V krajinách ako Fínsko, Mexiko a špecifické populácie v severnej Afrike sa však prevalencia odhaduje na oveľa vyššiu úroveň – približne 2–5%.

Ide o chronický stav spojený s konzumáciou zŕn obsahujúcich glutén u náchylných ľudí. Aj keď celiakia zahŕňa mnoho systémov vo vašom tele, považuje sa to za zápalové ochorenie tenkého čreva.

Prehltnutie týchto zŕn u pacientov s celiakiou spôsobuje poškodenie enterocytov, čo sú bunky lemujúce tenké črevo. To vedie k poškodeniu čriev, malabsorpcii živín a príznakom, ako je strata hmotnosti a hnačka.

Medzi ďalšie príznaky alebo prejavy celiakie patrí anémia, osteoporóza, neurologické poruchy a kožné ochorenia, ako je dermatitída. Napriek tomu veľa ľudí s celiakiou nemusí mať vôbec žiadne príznaky.

Tento stav je diagnostikovaný črevnou biopsiou – považovanou za „zlatý štandard“ na diagnostiku celiakie – alebo krvným testom na špecifické genotypy alebo protilátky. V súčasnosti je jediným liekom na túto chorobu úplné vylúčenie lepku zo stravy.

Alergia na pšenicu

Alergia na pšenicu je častejšia u detí, ale môže mať vplyv aj na dospelých. Tí, ktorí sú alergickí na pšenicu, majú abnormálnu imunitnú odpoveď na špecifické bielkoviny v pšenici a výrobkoch z pšenice.

Príznaky sa môžu pohybovať od miernej nevoľnosti až po ťažkú život ohrozujúcu anafylaxiu – alergickú reakciu, ktorá môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním – po požití pšenice alebo vdýchnutí pšeničnej múky.

Alergia na pšenicu sa líši od celiakie a je možné mať obe ochorenia naraz.

Alergia na pšenicu je zvyčajne diagnostikovaná alergológmi pomocou testovania krvi alebo kože.

Citlivosť na lepok

Veľká populácia ľudí hlási príznaky po konzumácii lepku, aj keď nemajú celiakiu ani alergiu na pšenicu.

Citlivosť na lepok sa diagnostikuje ak osoba nemá niektorý z vyššie uvedených ochorení, ale napriek tomu stále zažíva črevné a iné príznaky – napríklad bolesť hlavy, únavu a bolesť kĺbov – po konzumácii lepku.

Podobne ako u pacientov s celiakiou alebo alergiou na pšenicu, aj ľudia s citlivosťou na lepok hlásia zlepšenie príznakov, keď dodržiavajú bezlepkovú diétu.

Šokujúca pravda o lepku v pšenici. Je pre nás naozaj zlý?
Pšenica obsahuje vysoký podiel vlákniny, vitamínov a minerálov ako sú selén, mangán, meď, kyselina listová.

Mali by sa všetci vyhýbať lepku?

V súčasnosti neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz, že bezgluténová strava prospieva zdraviu, ak nemáte celiakiu či alergiu na lepok.

V skutočnosti takmer každý zdravotný zásah prichádza s určitým rizikom. Eliminácia lepku nie je výnimkou. Pred zahájením bezlepkovej diéty sa majte na pozore. Ak totiž nemáte intoleranciu na lepok či cieliakiu, hrozí že vám táto diéta skôr uškodí ako pomôže. A tiež uškodí aj vašej peňaženke.

Zatiaľ čo si veľa ľudí myslí, že bezgluténová strava je výživnejšia a obsahuje viac minerálov a vitamínov ako bežné potraviny, opak je často pravdou. Bezlepkové potraviny sú zvyčajne obohatené o také isté výživné látky ako bežné potraviny obsahujúce lepok, napríklad kyselinu listovú, železo a iné.

Bezlepkové potraviny majú tendenciu obsahovať viac cukru a tukov na vyváženie chuti. Niekoľko štúdií zistilo trend zvyšovania telesnej hmotnosti a obezity u osôb, ktoré dodržiavajú bezlepkovú diétu (vrátane tých, ktorí trpia celiakiou).

Okrem toho sú bezlepkové potraviny drahšie ako tradičné potraviny. Ľudia, ktorí robia biznis na tom, že predávajú bezlepkovú stravu budú prirodzene presadzovať túto diétu ako zdravý životný štýl pre všetkých.

Ak však vysadíte z vašej stravy pšenicu, môžete sa zbytočne ochudobňovať o niektoré dôležité živiny a tým práve svojmu zdraviu škodiť.

Pšenica obsahuje vysoký podiel vlákniny, vitamínov a minerálov ako sú selén, mangán, meď, kyselina listová.

Niektoré z najvýživnejších častí obilia – otruby a klíčky – nie sú prítomné v bielej pšenici, pretože sa odstraňujú počas procesu mletia a rafinácie.

Preto je biela pšenica v mnohých vitamínoch a mineráloch relatívne chudobná v porovnaní s celozrnnou pšenicou. Odporúča sa konzumácia celozrnných produktov.

Ak máte príznaky, ktoré môžu súvisieť s lepkom, alebo ak máte významné a nevysvetlené príznaky, povedzte to svojmu lekárovi. Medzi príznaky celiakie alebo citlivosti na glutén patria:

  • Hnačka
  • Bolesť brucha
  • Chudnutie a nízka chuť do jedla
  • Nadúvanie alebo pocit plnosti
  • Svrbivá vyrážka
  • Oneskorenie rastu (u detí)

Existujú spoľahlivé testy na diagnostikovanie celiakie. Patria sem krvné testy, ktoré zisťujú určité protilátky, genetické testy a črevné biopsie. Výsledky vám môžu pomôcť pochopiť, ktorým potravinám by ste sa mali vyhnúť.

Záver

Ak máte problémy a myslíte si že za to môže byť zodpovedný lepok, pred zahájením diéty sa poraďťe so svojím lekárom. Diagnostika môže odhaliť, že za vašimi problémami môžu stáť iné faktory, či ochorenia.

Možno sa dozviete, že môžete jesť čokoľvek, čo sa vám páči. Alebo sa dozviete, že vaše ťažkosti spôsobuje laktóza (cukor v mlieku), nie lepok. Alebo sa môže u vás objaviť ďalší bežný stav, ktorý nesúvisí s lepkom, napríklad Crohnova choroba, vred a iné.

Ak sa cítite dobre a nemáte žiadne príznaky zažívacieho ústrojenstva, užívajte si pestrú stravu a netrápte sa lepkom.

Zdroj: Healthline, Harvard Medical School

Pridajte komentár

Zanechajte odpoveď