Recept: Úžasný hrnčekový tvarohový koláč bez cukru a bez výčitiek

tvarohový koláč, recept na tvarohový koláč hrnčekový, tvarohový koláč bez cukru, proteínový tvarohový koláč bez cukru

Tento koláč možno poznáte z detstva, pretože je veľmi jednoduchý na prípravu no zároveň i neskonale chutný. Prinášame vám našu zdravšiu verziu tohto koláča, takže môžete maškrtiť zdravo a bez výčitiek. Tento recept na hrnčekový tvarohový koláč totiž neobsahuje cukor a jeho príprava vám zaberie len pár minút.

Tvarohový koláč je vhodný pre každého, kto si chce zamaškrtiť niečo dobré, no zároveň nechce mať tie tradičné výčitky po konzumácii sladkého. Ak si strážite štíhlu líniu, chudnete, alebo dbáte na svoje hladiny cholesterolu, potom určite oceníte náš recept.

Do tvarohovej plnky sme namiesto vanilkového cukru pridali 2 plné odmerky vanilkového proteínu. Dodá príjemnú sladkú chuť, vanilkovú arómu a zároveň pomôže zasýtiť. Tento prídavok ocenia najmä ľudia, ktorí chudnú, alebo aktívne športujú a po výkone sú vždy poriadne vyhladovaní. Koláčik vám pomôže zasýtiť na dlhšiu dobu, pretože obsahuje vysoký podiel kvalitných proteínov z tvarohu a proteínového prášku. Vďaka tomu môže tvoriť ideálny doplnok ku raňajkám, na desiatu alebo na olovrant ku kávičke.

Do receptu na osladenie pridávame namiesto klasického cukru sladidlo – xylitol. Je to brezový cukor, ktorý je výbornou náhradou trstinového alebo repného cukru, pretože obsahuje až o 40% menej kalórií a má nízky glykemický index. Navyše veľmi prospieva zubom, takže je vhodný pre deti ako náhrada za potraviny obsahujúce cukor, ktoré naopak zuby kazia.

Koláčik je u nás doma odskúšaný, a všetkým chutí do poslednej omrvinky. Poďme si ho teda spolu napiecť.

Recept na hrnčekový tvarohový koláč bez cukru

Ingrediencie

Cesto:

  • 2 hrnčeky špaldovej polohrubej múky,
  • 1 hrnček xylitol (alebo sladidlo podľa vášho výberu, alternatívne môžete použiť hnedý cukor),
  • 2 ks vajcia,
  • 1 balenie kypriaceho prášku do pečiva,
  • 1 hrnček rastlinného mlieka
  • 3/4 hrnčeka repkového oleja
  • 3 PL kakaa.

Tvarohová plnka:

  • 500g tvaroh jemný odtučnený,
  • 1 hrnček rastlinného mlieka,
  • 2-3 odmerky vanilkového proteínu,
  • 1/2 hrnčeka xylitolu (alternatívne med, agávový alebo javorový sirup),
  • 2 ks vajcia,
  • 1 balenie vanilkového pudingu.

Na oživenie chuti môžeme pridať:

  • čerstvé, alebo mrazené ovocie kyslé (napríklad maliny, ríbezle poprípade mix).

Postup

Všetky prísady na cesto spolu zmiešame vo veľkej miske a vymiešame elektrickým šľahačom do hladkého cesta. Cesto následne vylejeme na veľký plech potretý olejom a vysypaný múkou.

Tvarohovú plnku pripravíme rovnako, teda zmiešame všetky suroviny vo veľkej miske a rozšľaháme ručným mixérom do hladka. Následne plnku po častiach povylievame na kakaové cesto tak, aby sme pokryli celý jeho povrch.

Na záver môžeme pridať ovocie podľa nášho výberu. My sme použili mrazené ríbezle, ktoré sme rovnomerne nasypali na tvarohovú plnku.

Plech dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C na cca 30 minút do stredu rúry. Ak sa tvaroh na vrchu začne moc pripekať, môžeme ho presunúť na spodnú priečku v rúre a dopiecť.

Vychladnutý koláč nakrájame a servírujeme. Dobrú chuť!

Pozrite si aj naše ostatné zdravé recepty.

Vyskúšali ste tento recept? Odfoťte si ako sa vám podaril a podeľte sa so svojim výtvorom na našom InstagrameOznačte nás @zdravienadzlato a tie najlepšie fotky budeme zdieľať.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.