V súčasnej neľahkej situácii zapríčinenej vírusom covid-19 sa snažíme zostať doma a zdržať sa verejných priestranstiev vrátane obchodov. Veci, ktoré boli pre nás pred tým samozrejmé sa teraz stávajú cennejšími a začíname si uvedomovať ich dôležitosť. To platí aj pre chlieb a pečivo.
Málokto mal čas a chuť napiecť si svoj vlastný domáci chlieb keď si ho mohol jednoducho a lacno kúpiť v obchode. Teraz však človek zvažuje každý jeden nákup a ľudia sa doma vracajú k tradičným remeslám ako je pekárstvo.
Tento vylepšený recept na špaldový chlieb pôvodne od Dr. Oetker je naozaj rýchly a jednoduchý. Dokáže ho spraviť naozaj ktokoľvek, bez akýchkoľvek skúseností s pečením chleba.
Cesto nemusí kysnúť cez noc a nevyžaduje zložitú prípravu. Dokonca je aj rýchlo upečený, lebo sme cesto rozdelili na 2 menšie časti.
Použili sme naň špaldovú celozrnnú múku, pretože je veľmi zdravá, obsahuje veľa vlákniny, výživných látok a dlhšie sa trávi, čím nás zasýti na dlhšiu dobu ako napríklad biela múka.
Keďže sme do cesta pridali len špalodvú celozrnnú múku, konzistencia chleba nebude vláčna ale skôr sypkejšia. Ak nemáte radi alebo nie ste zvyknutý na chuť celozrnnej špaldovej múky, môžete si napríklad do cesta pridať len 30% špaldovej celozrnnej múky a 70% hladkej bielej múky.
Prísady:
- 500g celozrnnej špaldovej múky
- 1 balík sušeného droždia
- 1 hrnček (250ml) vlažnej vody
- 1 lyžica hnedého cukru (PL)
- 1 lyžička soli (KL)
- 1 balenie Cottage cheese (180g)
- 3 polievkové lyžice rastlinného oleja
Príprava
Vo vlažnej vode necháme rozpustiť lyžicu cukru a sušené droždie, necháme chvíľu postáť.
V miske zmiešame špaldovú múku so soľou, pridáme olej, cottage cheese a následne do zmesi prilejeme vodu s rozpusteným droždím.
Ručne vypracujeme cesto, ktoré miesime aspoň 5 minút. Podľa potreby do cesta prisypávame múku aby sa nám cesto nelepilo na ruky.
Po dôkladnom vymiesení cesto zakryjeme v miske plastovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.
Predhrejeme si rúru na 240 °C. Cesto opäť premiesime s trochou múky a vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na hrubý kruh s priemerom asi 20 cm. Ostrým nožom cesto rozdelíme v strede na dve časti. Každú časť chytíme do ruky a opatrne stočíme do špirály ako keď ideme žmýkať prádlo.
Cesto opatrne preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Obe špirály cesta ešte jemne doformujeme, potrieme trochou oleja a posypeme semienkami podľa výberu, napríklad sezamom alebo kmínom.
Cesto necháme takto asi 15 minút odpočinúť a následne ho vložíme do predhriatej rúry na najnižšiu úroveň. Na spodok rúry vložíme plech s vodou.
Chlieb pečieme 10 minút na 240 °C, následne vytiahneme z rúry plech s vodou a chlieb dopekáme na 180 °C asi 10 až 15 minút.
Chlieb necháme vychladnúť. Dobrú chuť!
Pozrite si aj naše ostatné zdravé recepty.
Skúsili ste tento recept? Odfoťte si ako sa vám podaril a podeľte sa so svojim výtvorom na našom Instagrame. Označte nás @zdravienadzlato a tie najlepšie recepty budeme zdieľať.