Myslíte si, že si doma nedokážete spraviť takú dobrú pizzu ako v pravej talianskej pizzerii?
Ste na omyle. Pri správnom postupe a dobrom pizza ceste si môžete vychutnať aj vy chrumkavú kôrku a lahodnú chuť skvelej pizze priamo z vašej rúry.
Výhodou domácej pizze je to, že vy si určujete kvalitu a množstvo surovín, ktoré na pizzu použijete. Taktiež si môžete spraviť hrúbku cesta presne podľa svojho gusta.
Cesto na pizzu nemusí dlho kysnúť a príprava až po finálne upečenie netrvá dlho. Je to rýchly recept a preto patrí v našej domácnosti medzi obľúbené jedlá vtedy, keď treba navariť niečo rýchle na obed.
Och, a deti ju úplne zbožňujú!
Chcete zdravšiu verziu tejto pizze? Namiesto klasickej hladkej múky môžete použiť napríklad hladkú špaldovú či celozrnnú múku, alebo ich zmiešať v pomere 50:50. Poďme teda na to.
Recept na najlepšie pizza cesto s jednoduchou prípravou
Ingrediencie:
- 2,5 hrnčeka hladkej múky,
- jeden balík sušeného droždia (7g) alebo jednu kocku čerstvého droždia,
- 1 hrnček vlažnej vody,
- lyžica olivového oleja,
- lyžička soli (ak si strážite príjem soli, stačí dať aj pol lyžičky),
- 1 lyžička cukru.
Postup:
Do hrnčeka s vlažnou vodou pridajte lyžičku cukru a sušené droždie. Zamiešajte a nechajte chvíľu odstáť kým sa droždie nerozpustí.
Do misky si nasypeme múku, soľ, premiešame, pridáme olej a prilejeme zmes s droždím. Rukami vymiesime cesto, v prípade potreby pridáme trochu múky a vypracovávame až dokým nevytvoríme nelepivú poddajnú zmes.
Cesto treba poriadne miesiť aspoň 5-10 minút aby sa v ňom vytvoril glutén. Pizza cesto tak bude mať po upečení vláčnu konzistenciu, bude jemné a nebude gumené. Miesenie je teda skutočne kľúčové pre vystvorenie dokonalého pizza cesta ako z reštaurácie.
Položíme ho do misky, zakryjeme plastovou fóliou, odložíme na teplé miesto a necháme kysnúť aspoň trištvrte hodinu, alebo dokým si nenachystáme ostatné suroviny.
Po vykysnutí cesto znova trochu premiesime, odobereme z neho časť a ponaťahujeme na guľatý plech vymastený olejom.
Pridáme topping podľa výberu.
My máme radi kombináciu: paradajkový pretlak, šunka, šampióny, kukurica a mozzarella. Samozrejmosťou sú aj okraje pizze potreté cesnakom po vytiahnutí pizze z rúry.
Pizzu dáme piecť do poriadne predhriatej rúry na 230 °C na cca 10 minút – podľa hrúbky cesta a veľkosti plechu.
Pre chrumkavé okraje prepnite rúru na posledné minúty na grill.
Dobrú chuť!
Aká je vaša najobľúbenejšia pizza?
Pozrite si aj naše ostatné zdravé recepty.
Skúsili ste tento recept? Odfoťte si ako sa vám podaril a podeľte sa so svojim výtvorom na našom Instagrame. Označte nás @zdravienadzlato a tie najlepšie recepty budeme zdieľať.