Výborný pohánkový šalát, ktorý si zamilujete – rýchla a jednoduchá príprava

pohánkový šalát, pohánkový šalát s cviklou, zdravý a chutný bezlepkový šalát s pohánkou, recept na šalát z pohánky, ako pripraviť pohánku

Pohánka, táto staroveká obilnina, má množstvo výživných vlastností, o ktorých sa v dnešnej dobe až príliš málo hovorí. Jej jemná orechová chuť a bohaté zloženie živín ju robia ideálnou voľbou pre tých, ktorí dbajú na zdravé stravovanie. V tomto článku sa pozrieme na jednu z možností, ako začleniť pohánku do nášho jedálnička – prostredníctvom chutného receptu na pohánkový šalát. Okrem toho sa dozvieme, pre koho je táto pochúťka najvhodnejšia a ako ju môžeme konzumovať.

Čo je to pohánka?

Pohánka je obilnina pochádzajúca z Eurázie a známa je už od staroveku. Je to nenáročná plodina, ktorá sa pestuje v rôznych klimatických podmienkach a obsahuje množstvo živín prospešných pre náš organizmus. Pohánka má jemnú orechovú chuť a je bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály ako železo, horčík a zinok.

Prečo zaradiť pohánku do jedálnička?

Okrem svojich výživových výhod je pohánka skvelou voľbou pre tých, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl. Má nízky glykemický index, čo znamená, že pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre diabetikov aj tých, ktorí sa snažia schudnúť. Okrem toho je pohánka bezlepková, čo ju robí ideálnou alternatívou pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok.

Recept na pohánkový šalát

Ingrediencie:

  • 1 šálka pohánky,
  • 1 veľká čerstvá cvikla, nakrájaná na drobné kocky,
  • 1/2 uhorky, nakrájaná na malé kocky,
  • 2 jarné cibuľky, nadrobno nasekané,
  • ½ šálky bieleho jogurtu,
  • 1 lyžica horčice,
  • 1 lyžica sezamového oleja (voliteľné),
  • soľ a korenie podľa chuti,
  • 1 lyžica medu.

Postup prípravy:

  1. Varíme pohánku: V hrnci varíme pohánku podľa pokynov na obale, až kým je mäkká. Zvyčajne ju pripravujeme v pomere 1 diel pohánky k 3 dielom vody. Pohánku prepláchneme a následne vysypeme do vriacej osolenej vody. Varíme pod pokličkou na slabom ohni cca 10 minút, kým nie je mäkká ale nie rozvarená, skôr taká al dente.
  2. Pripravíme zeleninu: Zatiaľ čo sa pohánka varí, ošúpeme cviklu a nakrájame ju na drobné kocečky. Uhorku umyjeme a tiež nakrájame na malé kocky. Jarnú cibuľku očistíme a nasekáme nadrobno.
  3. Vytvoríme dresing: V malej miske zmiešame biely jogurt, horčicu, sezamový olej, soľ, korenie a med. Dôkladne premiešame a ochutnáme či nám chuť vyhovuje.
  4. Zmiešame všetko: Keď je pohánka hotová a vychladená, pridáme ju do misky so zeleninou. Potom pridáme dresing a opatrne premiešame, aby sme všetko spojili.
  5. Podávame: Pohánkový šalát môžeme okamžite podávať alebo dáme odpočívať v chladničke, aby sa chute ešte viac prepojili. V chladničke nám vydrží cca 3 dni.

Variácie pohánkového receptu

Tento recept na pohánkový šalát je len začiatkom. Môžete ho ľahko upraviť podľa toho, čo máte k dispozícii. Tu sú niektoré nápady na variácie:

  • Pridajte ďalšiu zeleninu: Skúste pridať do šalátu nakrájanú papriku, alebo paradajky pre ešte väčšiu rozmanitosť chute.
  • Zmeňte farbu: Namiesto cvikly, ktorá zafarbí šalát na červeno môžete použiť avokádo, ktoré zase šalát zafarbí nazeleno.
  • Zmena dresingu: Experimentujte s rôznymi druhmi dresingov, ako napríklad citrónový dresing alebo jogurtový dresing s bylinkami.
  • Proteínový prísun: Ak chcete šalát premeniť na plnohodnotné jedlo, pridajte do neho kúsky pečeného kurčaťa, tofu alebo vajec.

Pre Koho je pohánkový šalát vhodný?

Pohánkový šalát je ideálnym jedlom pre tých, ktorí si vážia zdravé stravovanie a chcú do svojho jedálnička zahrnúť výživné a chutné jedlá. Táto pochúťka je obzvlášť vhodná pre:

Zdravé stravovanie:

Pohánka je bohatá na živiny, vrátane bielkovín, vlákniny a minerálov, čo ju robí skvelou voľbou pre tých, ktorí dbajú na vyváženú stravu. Pohánkový šalát poskytuje telu potrebné živiny a energiu, čo z neho robí vynikajúci zdroj výživy.

Vegetariáni a vegáni:

Pre tých, ktorí sa stravujú bez mäsa alebo živočíšnych produktov, je pohánkový šalát skvelou alternatívou. Obsahuje dostatok bielkovín a ďalších živín, čo je dôležité pre zachovanie zdravého a vyváženého vegetariánskeho alebo vegánskeho jedálnička.

Celiatici a osoby s citlivosťou na lepok:

Pohánka je bezlepková obilnina, čo ju robí bezpečnou voľbou pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Pohánkový šalát môže slúžiť ako skvelá alternatíva k tradičným obilným jedlám a prispieva k rozmanitosti stravy.

Spôsoby Konzumácie

Pohánkový šalát je vynikajúce jedlo, ktoré môžete konzumovať rôznymi spôsobmi:

Samostatne:

Je dostatočne sýty a výživný, aby ste ho mohli konzumovať ako samostatné jedlo. Ideálna voľba pre rýchly a ľahký obed alebo večeru, ktorá vám poskytne energiu na celý deň.

Ako prílohu:

Tento šalát môžete tiež podávať ako prílohu k ďalším jedlám, ako napríklad k pečenému mäsu, rybám či tofu. Jeho osviežujúca chuť a výživné zloženie ho robia vynikajúcou doplnkovou pochúťkou k rôznym jedlám.

Pohánkový šalát je chutný aj zdravý spôsob, ako si dopriať výživnú a sýtu pochúťku. Experimentujte s ingredienciami a nechajte sa inšpirovať vašou kreativitou v kuchyni!

Hľadáte nové tipy na skvelé a zdravé recepty? Potom si pozrite tiež naše ďalšie fintess recepty.


Foto kredit: valentinamaslova

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *