Hľadáte recept na chutné a zdravé jedlo, ktoré zvládne aj začínajúci kuchár? Potom ste na správnom mieste! Táto avokádová omáčka na cestoviny je presne to, čo potrebujete. Je rýchla, jednoduchá a vyžaduje len pár ingrediencií. Navariť si ju viete do 15 minút, takže je ideálna pre skutočne rýchly obed alebo večeru.
Avokádo som tradične zvykla používať len v studenej kuchyni. Rozmixované má skvelú krémovú chuť a textúru, takže je vynikajúce na pomazánky alebo dipy, ako napríklad populárne Guacamole. Skvelo tiež chutí vo wrapoch, šalátoch, či dokonca čokoládových dezertoch. Keď som však videla avokádo používať do teplých pokrmov, zostala som skeptická.
Bála som sa, že avokádo pri prihriatí stratí svoju krásnu zelenú farbu a zoxiduje do nepeknej hnedej farby. Keď som však vyskúšala a experimentovala s týmto receptom, zistila som, že moje obavy boli neopodstatnené. Avokádo si zachovalo svoju krásnu farbu a vytvorilo v omáčke vynikajúcu krémovú chuť, ktorú doplnila voňavá bazalka.
Grécky jogurt zase omáčke dodal sýtosť a poskytol jej extra proteíny. Vďaka tomu vznikla plnohodnotnejšia chuť, ktorú si zamilujú všetci fanúšikovia krémových omáčok na cestoviny. Jogurt môžete pochopiteľne vynechať, ak si chcete pripraviť vegánsku verziu tohto receptu.
Musím sa priznať, že odkedy som tento recept objavila, stal sa pravidelnou súčasťou nášho jedálnička. Kľudne by som ho mohla nazvať aj recept lenivej kuchárky, pretože je to skutočne rýchly recept. Omáčka sa pripravuje na studeno v mixéri, takže jediné čo potrebujete uvariť sú cestoviny. Okrem rýchlej prípravy tiež zašpiníte minimum riadov, preto je to ideálny recept na rýchlu prípravu chutného obeda či večere v strede uponáhľaného týždňa.
Prečo si vybrať tento recept?
- Rýchly a jednoduchý: Túto omáčku pripravíte za pár minút, takže je ideálna pre zaneprázdnené dni.
- Zdravý: Avokádo je skvelým zdrojom zdravých tukov, vlákniny a vitamínov.
- Chutný: Táto omáčka je úžasne lahodná, krémová a plná chuti.
- Všestranný: Môžete ju podávať s rôznymi druhmi cestovín a pridať do nej aj ďalšie ingrediencie, ako napríklad kel, či brokolicu.
Recept: Avokádová omáčka na cestoviny
Ingrediencie:
- 200 g cestovín podľa vášho výberu,
- 1 veľké zrelé avokádo,
- hrsť čerstvých lístkov bazalky,
- šťava z polky citrónu,
- 1 strúčik cesnaku,
- 1-2 lyžice gréckeho jogurtu,
- 1/2 šálky vody z cestovín,
- soľ a korenie podľa chuti,
- strúhaný parmezán na podávanie (voliteľné).
Postup:
- Uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Pred scedením si odložte 1/2 šálky vývaru z cestovín.
- Avokádo vydlabte lyžicou do mixéra. Pridajte citrónovú šťavu, jogurt, cesnak, bazalku, vodu z cestovín, soľ a korenie. Všetko rozmixujte do hladka.
- Vylejte omáčku na horúce cestoviny a premiešajte.
- Podávajte ihneď, posypané strúhaným parmezánom.
Tipy:
- Pre pikantnejšiu omáčku pridajte do mixéra štipku kajenského korenia alebo čili papričky.
- Ak nemáte grécky jogurt, môžete ho nahradiť i kyslou smotanou alebo majonézou.
- Do cestovín môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, ako je grilované kura, cherry paradajky alebo špenát.
- Túto omáčku môžete podávať teplú aj studenú. Studená je skvelým osviežujúcim letným cestovinovým šalátom.
Avokádová omáčka na cestoviny vás určite zaujme a dúfame, že vám poskytne inšpiráciu na prípravu zdravého jedla. Pri varení môžete kľudne popustiť uzdu svojej fantázii a pridať do jedla to, čo chutí vám a vašej rodine. Ingrediencie môžete obmieňať a varírovať podľa chuti a podľa toho, čo máte práve doma.
Páčil sa vám tento recept? Potom vás určite zaujme aj náš ďalší recept na zdravú zelenú cestovinovú omáčku. Ak vás zaujíma zdravé stravovanie, pozrite si tiež naše ostatné fitness recepty.